Sint-Amands: het mooiste dorp van Vlaanderen?

donderdag 27 maart 2008

Fascinerende vrouwen in het Verhaerenmuseum (05/04-26/10)


Vrouwen… in het oeuvre van Verhaeren
De literaire carrière van Emile Verhaeren begint met een ode aan de Vlaamse vrouw in zijn dichtbundel Les Flamandes uit 1883. Hij schetste een beeld van haar zoals de oude Vlaamse schilders met hun schilderspalet dat deden: een krachtige, sensuele vrouw met een gezonde rode blos op de wangen en ogen vol goud. Als een echte Rubens kleurde hij zijn ideale vrouw in met rood en goud als hardwerkende moeder, boerin én minnares in een authentieke landelijke omgeving. Maar ook dood en verderf zijn belangrijke literaire thema’s in Verhaerens oeuvre, met inktzwarte vertolkingen van een hulpeloze, schimmige vrouw in de stad. De oprukkende industrie in de laatste decennia van de negentiende eeuw slokte het platteland op en de boerenfamilies
vluchtten wanhopig naar de stad. Voor de verleidelijke Vlaamse boerenvrouw blijft niets anders over dan in de zielloze stad een roemloze zwarte dood te sterven.

Vrouwen… in het leven van Verhaeren

De vrouw in het echte leven van Verhaeren is zijn echtgenote Marthe. In maar liefst drie dichtbundels, Les Heures, vereert hij haar met al het goud van de wereld. Verhaerens eeuwige steun en toeverlaat komt opnieuw tot leven in zijn brieven en in haar prachtige tekeningen en schilderijen. Andere bewonderaarsters, zoals koningin Elisabeth en Marie Gevers, getuigen in boeiende documenten hoe ze de roem van de grote Scheldedichter mee hebben gemaakt.

Het Provinciaal Museum Emile Verhaeren
is gevestigd in Sint-Amands, het dorp waar de dichter en kunstcriticus opgroeide naast de indrukwekkende oevers van de Schelde. Als een van de meest vooraanstaande Belgische auteurs putte Verhaeren inspiratie uit zijn geboortestreek Vlaanderen, maar ook uit zijn gelukkig huwelijk met Marthe en de grensverleggende industrie met haar ingrijpende sociale gevolgen. Het Verhaerenmuseum verzamelt en presenteert dit kostbaar literair erfgoed in een originele vormgeving.

Met deze tentoonstelling palmen de vrouwen het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in van 5 april tot 26 oktober 2008.

Zijaanzicht FASCINERENDE VROUWEN IN HET VERHAERENMUSEUM

Provinciaal Museum Emile Verhaeren
Emile Verhaerenstraat 71 2890 Sint-Amands
T. : 052 33 08 05 F.: 052 33 68 61
verhaerenmuseum@skynet.be www.emileverhaeren.be

Geen opmerkingen: